Sunday, 17th of February 2019
Sunday, 17th of February 2019
Pilates träning - för hela kroppen
I pilates fokuserar man sig på korrekt form, kroppsplacering, andning, och en strävan efter jämnvikt på muskulaturen. Träning av "alla" muskler, så att ett jämnviktsläge skapas i kroppen. Till skillnad ifrån vanlig gym träning där oftast endast stora muskler tränas, bicep, framsida av lår, tvättbräde-muskeln osv, där man ofta bortser ifrån eller glömmer bort viktiga muskler, som den inre magmuskulaturen, baksida av lår, ryggradsmuskler osv. Pilates styrker speciellt musklerna i bålen (rygg, mage, sidor, bäckenbottsmuskler) och sätet, det så kallade "powerhouse", krafthuset eller kraftstationen. Alla de djupa stabiliserande musklerna som håller uppe kroppen, tränas och stretchas om vartannat för en stark, smidig och funktionell kropp.

Varför är Pilates unikt?

I den första halvan av förra seklet, skapade Joseph Pilates ett system av kroppsträning som han kallade "contrology". Han integrerade den västerländska atletiska tuffheten med koncentration ifrån discipliner av öst-asiatiskt ursprung. Han skapade därmed ett intellektuellt program som maximerar potentialen för prestationsförmåga, och för en utmärkt kroppsform. Programmet utvecklar en kropp som är dynamiskt balanserad i såväl styrka som flexibilitet, med mycket träning för mage och rygg som ger stabilitet och "förlänger" ryggraden. Resultatet är en lång (utsträckt), skulpturerad kropp. Koordinering - mellan det mentala och fysiska, är vitalt till ett effektivt Pilates program.
Joseph Pilates skapade metoden i tron "att nyckeln till ett långt liv ligger i en lång och obesvärad ryggrad".

Pilates mål är:
• Att ingjuta kraft i kroppen och själen
• Att inte tröttas ut i förtid
• Att känna lugn lättare, och ge förmåga att bearbeta stress
• Att skapa en kropp som är i form, spänstig, stark, och flexibel
• Att förbättra förmågan att arbeta, sporta, utöva idrott eller dans på professionell nivå
• Att korrigera obalanser
• Att förvärva kroppsmedvetenhet
• Att bli "sparsam" i ens rörelser
-från Gail Eisen's & Philip Friendmen: "The Pilates Method of Contrology"

Vad kan Pilates göra för mig?
Pilates är ett väldigt effektivt sätt att uppnå en vältränad kropp snabbt, och bibehålla den. Förändringar i kroppen är märkbara i stort sett omedelbart. Det kan vara ett utmärkt komplement till ditt övriga sport utförande och ger dej funktionell fitness för ditt vardagsliv. Pilates kan adapteras till att passa alla, elitidrottare såväl som vanliga människor som vill hålla sig i form, till och med de som har problem eller skador av varierande slag. Atleter och dansare använder pilates för att hålla kroppen i toppform och minska risken för skador.

För folk i allmänhet erbjuder pilates träning en frisk fläkt, ett "etablerat nytänkande" som skiljer sig ifrån de traditionella träningsformerna. Du blir starkare, mer flexibel och får mer energi att leva ditt liv till fullo. För dej som behöver rehabilitation, kan pilates kombineras med eller följa efter sjukgymnastik. Modifierade pilatesövningar är rehabiliterande och välgörande.

Regelbunden utövad Pilates ger dig:
• god hållning
• platt mage
• stark rygg
• flexibilitet
• fast bakdel
• bättre balans
• starkare leder
• ökad rörlighet
• ökad lungkapacitet
• bättre stresshantering
• minskad risk för benskörhet
• förhöjd nerv-muskel koordination
• befrämjar återhämtning efter skada
• korrektion av övertränande muskelgrupper
• gynnar effektiv kroppsrörelse och minskar således risk för skador
Tags: svenska,
Your Rating: Rate this post.Overall Rating:
(1 vote)

Already a member? Please sign in here
 
Not a Member? Click here to create a new login or enter the info below.
NameEmail (Only for verification)
Comment
Are you human?: Please enter in the text in the image below (this helps us keep out robots and spam)