Sunday, 17th of February 2019
Sunday, 17th of February 2019
Detta är något jag får många email om. Jag har väldigt starka åsikter om detta förstås och många tycker säkert att jag är alldeles för kritisk och strikt i mina ideal.
Det finns god anledning för att vara så strikt. Pilates kan man inte lära sej på en kurs över en helg, och definitivt inte genom en bok.

Pilates tar många år att lära sej, punk slut.
Och om man någonsin tror sig helt fullt lärd är man nog fel för yrket. Många studios som utfärdar certifikat kräver dessutom en årlig vidareutbildning och påbyggnadsutbildningar. Pilatesen i sig är inte heller samma när du först testar det och när du gjort det ett tag (minst 1 år), som koncept och helhetskänsla. Tex. en övning som känns på ett sätt första gången du utför den, kommer helt garanterat kännas annorlunda efter ett år och ytterligare annorlunda efter 5 år. Och så finns det sa oerhört många aspekter av Pilatesen att lära sej, speciellt för egen del, men också som lärare.

Detta är vad jag rekommenderar den som är intresserad av att lära sej Pilates på "riktigt".

Ta Pilates klasser som klient/student.
Minst 6 månader (helst längre) av privat och grupp klasser på en "riktig" Pilates studio. 2-3 klasser i veckan innan du ansöker till en utbildning. (www.pilatesplace.se, www.davidssonpilates.se, www.pilatespro.se). Du måste ju först veta vad Pilates är, innan du kan veta att du vill bli Pilates instruktör och lärare. Dessutom har du efter en tid lite mer hum om hur Pilatesen känns i kroppen, vilket är ett MÅSTE för att du ska kunna förmedla vidare övningar och teknik till andra. Även under och efter din utbildning bör du fortsätta att ta klasser och privatlektioner, med en eller flera lärare. Mary Bowen (en Pilates "Elder") (www.pilates-marybowen.com) tar fortfarande 2 privatlektioner i veckan som hon har gjort i över 45 år.

Börja med att observera.
I alla välbeaktade utbildningsprogram i världen är detta del av utbildningen. Jag har över 200 observationstimmar under bältet. Det faller sig också "naturligt" att börja en utbildning med observation, sitta och lyssna och iakta, som på en högskoleutbildning med föreläsningar. Observera så många olika instruktörer som möjligt, alla bringar olika aspekter och egenskaper till sin instruktion.

Välj ett certifieringsprogram som är så rigoröst som möjligt.
Du gör dej själv en otjänst om du tex. väljer ett program baserat på, mindre antal timmar (mindre tid iväg från familjen), mindre kostnad, lättare prov osv. Att ta steget att bli Pilates instuktör är stort, det kostar ganska mycket pengar, det tar MYCKET tid, och det garanterar inte att du blir instruktör. Du måste fullfölja programmet, med hundratals instruktionstimmar som lärling, och ta ett (ofta) flertal slutprov, praktiska och teoretiska, för att bli en certifierad instruktör.

En hel utbildning är det enda som gäller.
Man kan inte, bör inte bara vara certifierad i Matta. Ingen av de välrenommerade kurser i USA eller övriga världen delar upp Pilates certifieringen och certifierar i bara en komponent. Man måste lära sej alla komponenter, och Pilates maskiner i en och samma utbildning. Detta är ett komplext system och för att riktigt greppa och förstå Pilates, ska du kunna utföra, känna (i din egen kropp) och förstå (anatomiskt) varje övning på alla maskiner och på matta med alla små redskap.
En utbildning kan vara uppdelad i olika stadier, som tas en i taget med tid emellan, men i slutändan måsta du lära dej ALLT, och dessutom bli testad att du kan utföra så väl som genomförligt instruera alla övningar (över 500). Det är ofta bra att man tar utbildningen i stadier, eftersom man har så många timmar av observation och lärlingsinstruktion att gå igenom.

Välj din utbildning noga.
Titta på studieledarens och lärarens utbildning och instruktions erfarenhet. För de riktlinjer som Pilates Alliance som satt se : (www.pilatesmethodalliance.org/pilattraining.html). Se till att du får lära dej alla maskiner och redskap. Se också till att utbildningens upplägg för övrigt passar dej och din situation. Speciellt i och med, att som boende i Sverige, man kanske väljer att ta utbildningen utomlands.

Välkommen med ytterligare frågor angående utbildningar.
Your Rating: Rate this post.Overall Rating:
(0 votes)

1
studiopilates wrote:

Hi Jeanette, hope you are enjoying your stay in the USASmile

 

We have been in contact with each other before. It was the time when you were about to sell the pilates equipment in Sweden. My name is Petra and I´m running Studiopilates in Helsingborg Sweden. I´m really glad about this blog and that it´s reaching all the way to Sweden. I´ve been reading it and looking into some of the discussions that there been and the thoughts have been for some time that I should join.

Know I´m sending you this hoping that would help us (me and my partner Jonas) to send out this information. We are know starting the companionship with Power Pilates NY as an PTC studio and hosting their educational program. Our hopes are that the first beginner mat education will start in the end of November.

I also hope that you would like to put us into your Studiofinder page, I´ve tried to do it on my own but without succes.

Our info are;

Studiopilates 

Petra Karlsson

N. Strangatan 32

252 22 Helsingborg

Sweden

+46 42 128190 

www.studiopilates.se, info@studiopilates.se / Thanks Petra

 


2
Jeanette wrote:

Äntligen en klassiskt inriktad Pilates utbildning i Sverige.

Du som bor närmare Helsingborg, ska definitivt ta chansen att studera Pilates på Studiopilates som nu är ett Power Pilates utbildningcenter. www.studiopilates.se      www.powerpilates.com 


Already a member? Please sign in here
 
Not a Member? Click here to create a new login or enter the info below.
NameEmail (Only for verification)
Comment
Are you human?: Please enter in the text in the image below (this helps us keep out robots and spam)